Berit Enge ved Nordic Press Center sier avisdøden blant lokal- og regionalmedier i USA er en av drivkreftene for Trumps oppslutning. “Når man mister sin lokale nyhetstilknytning, søker man heller til Internett, hvor man lett havner i nyhetsbobler”, sier hun.

Tekst: Susann Wilson, Utsyn

Berit Enge er styremedlem i UTSYN. Med 25 års erfaring fra den norske utenrikstjenesten og nå en arbeidshverdag i DC har hun bedre oversikt over amerikansk politikk enn de fleste. Enge gir oss her en rask oversikt over hva som rører seg i det amerikanske landskapet, hvordan valgkampen er så langt og hvilke konsekvenser presidentvalget kan få for Norge.

Du driver Nordic Press Center i Washington D.C., hva driver dere med der?

Nordic Press Center er et ressurssenter for nordiske journalister som ønsker å jobbe med oss for å utvikle kompetanse om internasjonal journalistikk og utenrikssaker. Vi samarbeider med ulike universiteter, journalistutdanninger i Norge, presseorganisasjoner og tenketanker. Vi ønsker gjerne å nå ut til journalister som kan tenke seg å besøke oss i DC. Vi tilbyr studiereiser, arbeidsopphold og annet faglig påfyll for nordiske journalister. Nordic Press Center har et stort nettverk i Washington, som vi gjerne deler med våre besøkende. Senteret ligger kun et steinkast fra The Capitol, altså midt i smørøyet for amerikansk politikk og internasjonale beslutninger. 

The Capitol. Foto: Susan Wilson

Din bakgrunn og din arbeidshverdag gjør at du har et unikt innblikk i den amerikanske politikken, hva er dine tanker om det som skjer nå?

Nå har det kommet en enorm vitamininnsprøytning i valgkampen og bildet har forandret seg mye den siste måneden. En ny optimisme, men også et stort behov for strategiendring hos begge partiene. De to kandidatene ligger fremdeles svært tett, og det vil de nok gjøre helt fram til valgdagen. Den nye visepresidentkandidaten Tim Walz ser ut til å være et godt valg av Kamala Harris. Walz kan muligens hjelpe Harris å vinne over velgergrupper som tidligere har ligget nærmere Trump. Trump på sin side har valgt JD Vance som sin visepresidentkandidat, en person som appellerer til mye av den samme velgergrupper som Trump selv gjør. Det har foreløpig ikke vært noen god drahjelp for ham. Meningsmålingene i vippestatene blir viktige framover. Politiske spådommer har jeg sluttet med etter valget i 2016. Da lærte vi alle hvor fort ting kan snu i USA. Så blir det et ekstra spenningsmoment hvordan Trump takler et tap. Han er ingen god taper, og altfor mange amerikanere sitter klar til å lage bråk hvis han ber om det.

Trump rally, Richmond, Virginia. Foto: Susann Wilson

Hva tror du kan bli de avgjørende faktorene for hvilket parti som vinner valget?

Abort er en sterk sak for demokratene og det har republikanerne skjønt. Trump har lagt bort den sterke anti-abort-språkbruken fra tidligere, og toner ned sin tilknytning til sterke interessegrupper. Harris har vært krystallklar i sin selvbestemt abortretorikk. Det vinner hun mange kvinners stemme på. Videre er migrasjon og våpenregulering viktige saker for mange amerikanske velgere, men de som har sterke meninger om en av disse tre sakene har mest sannsynlig allerede bestemt seg for hvilken presidentkandidat som får deres stemme. En hovedutfordring for demokratene er å få folk til å tro at Harris vil være bedre enn Trump for egen lommebok. Selv om det går bra økonomisk i USA nå, har ikke Biden lykkes med å få folk flest til å se dette i dagliglivet. Prisen på drivstoff og matvarer har en enorm effekt på folks politiske avgjørelser i USA, og det kan skape problemer for Harris, som jo også har stått bak Bidens politikk. Det må også legges til at hudfarge spiller en mye større rolle i amerikansk valgkamp enn mange vil innrømme. Og på valgdagen vil det være avgjørende hvor mange som stemmer, og hvilke velgergrupper som viser seg å ha sterkest mobiliseringsevne. Blir det de unge, kvinnene og minoritetene som avgjør, slik som med Obama? Eller fortsetter Trump sin framgang blant minoriteter, unge og nye konservative velgergrupper, i tillegg til å få med seg mange eldre velgere, som mer pålitelig dukker opp på valgdagen?  Hittil har det vært slik at jo større frammøte på valgdagen, jo bedre for demokratene. Undersøkelser fra tidligere i år tyder på at det kanskje ikke stemmer lenger. Det er nok et spenningsmoment fram mot november.

Det har vært mye spekulasjoner om påvirkningskampanjer og desinformasjon i de forrige valgkampene. I hvilken grad tror du dette kan påvirke årets valgkamp?

Det tror jeg fremdeles er en veldig viktig faktor, men man kan jo håpe at fokuset fra de forrige valgkampene kan ha hjulpet litt. Nordic Press Center er opptatt av mediebildet i USA og politiske konsekvenser. Nærmere en tredjedel av alle aviser har forsvunnet i USA over de siste 20 årene, ikke minst lokale og regionale medier, som i likhet med i Norge er de mediene folk stoler mest på. Når man mister sin lokale nyhetstilknytning, søker man heller til Internett, hvor man lett havner i nyhetsbobler skapt av algoritmer som ikke skiller ut des- eller misinformasjon. USA har nå mange såkalte nyhetsørkener, områder uten lokal mediedekning. Et kart som viser disse områdene matcher ganske tett med et kart over de områdene der Trump har størst oppslutning. Siden Trump kom på den politiske scenen, har det blitt et skille hvor ulike politiske retninger ikke bare har hver sine meninger, men også forholder seg til hver sine fakta – dette er både farlig og har gjort stor skade. Man lever i hver sine verdener og dyrker et fiendebilde av politiske motstandere som ikke hører hjemme i et demokrati. Det er å håpe at USA finner en vei tilbake fra dette uføret.

I hvor stor grad tror du utfallet av årets presidentvalg kommer til å påvirke Europa og Norge?

Valget av president kommer selvfølgelig til å få stor betydning – størst betydning innenriks, men også utenriks. Trump har et annet syn på forholdet til Europa enn andre amerikanske presidenter har hatt, og det vil nok merkes, både i sikkerhetspolitikken og på handelspolitikk.  Trump sier han er glad i Norge, men vi kan neppe forvente oss noen spesialbehandling. USA har helt klart blitt mer innadvendt de siste årene og har store utfordringer internt som mange amerikanere vil ønske å prioritere over utenrikssaker. Det mest skremmende er de antydninger om at en del amerikanere ikke ser opprettholdelsen av demokratiet som en hovedsak og for eksempel ser til Ungarn og statsminister Viktor Orbán som inspirasjon. Harris vil trolig videreføre mye av utenrikspolitikken til Joe Biden, og da er vi på kjente stier. Men om Trump vinner…vel, da må vi nok forberede oss på et tydeligere «What’s in it for me»-USA.


Du finner mer informasjon om Nordic Press Center på deres nettside.