Høyt engasjement om sikkerhet og forsvar

09.08.2024 | ,

F.v. Frank Bakke Jensen, Kirsti Bergstø, Helga Pedersen, Arne Luther og Amund Trellevik.

Det var fullt hus, høy temperatur og stort engasjement under sikkerhetspolitisk debatt i Vardø.

En stappfull Nordpol kro i et Vardø badet i juli-varme og midnattsol var de fantastiske rammene da Utsyn sammen med Pomorfestivalen og Nordpol inviterte til debatt om sikkerhetspolitikk, totalforsvar, krig og fred – og fiskerier.

Ikke en stol var ledig og mange måtte stå da Nordpol kro, Nord-Norges eldste serveringssted, var vertskap for en aktuell og alvorlig debatt: Hvordan skal Norge balansere forholdet til Russland? Hvordan preges Vardø av krigen i Ukraina og sanksjonspolitikken overfor Russland? Hvor lenge vil samarbeidet østover være «frosset», og i hvilken form vil det kunne gjenopptas når tiden er inne for det?
Og hvordan kan fisken i havet være med på å sikre en stabil bosetting i Norges viktige grenseområde mot Russland i en svært urolig sikkerhetspolitisk tid?

Panelet bestod av SV-leder Kirsti Bergstø, fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen, organisasjonssjef for Finnmark Bondelag Helga Pedersen og samfunnsdebattant Arne Luther. Alle fire har inngående kjennskap og kunnskap om temaene, og spesielt fiskeripolitikk og hvordan havet skal sikre norsk suverenitet i nord engasjerte panelet.
Amund Trellevik fra UTSYN ledet debatten.

Leveringsplikt av fisk til anlegg langs kysten, og kvoter til store trålere på bekostning av den mindre kystflåten er temaer som fikk opp temperaturen også blant tilhørerne. Vardø, et sted bygd på fisk fra Barentshavet, er et slående eksempel på hva som skjer når fisken forsvinner fra mottakene på land: På 1970-tallet bodde det over 4.000 mennesker i Vardø. Tallet er i dag like under 2.000.

Finnmarken hadde denne oppsummeringen av arrangementet: “Tusen støvler som tramper i takt, det kan være et godt grep framover”.

Rammene for debatten, som ble strømmet av avisa Østhavet, kunne ikke vært bedre. 

Siden 1864 har Nordpol Kro i Vardø vært et samlingspunkt og institusjon i Øst-Finnmark, og bærer på en rik historie som strekker seg fra pomorhandelen med Tsar-Russland til Fridtjof Nansens ekspedisjoner. Kroa, som er bygget i tømmer fra Arkhangelsk, har stått der gjennom to verdenskriger, én russisk revolusjon og kald krig. Den har sett fisken landes og fisken bli sløyd. Det har vært svart hav, eventyrlige fiskerier, samhandel med Russland og sanksjonsregime. I år feirer den 160-årsjubileum.

Fra første gang i 1991 har man markert Pomorhandelen og Vardøs rike kulturhistorie knyttet til fiskeri, kyst og folkeliv gjennom Pomorfestivalen. Den arrangeres årlig som den største kultur- og musikkfestivalen i kommunen, de seneste år under paraplyen “En hyllest til kystfolket!”.  Både kroa og festivalen har vært, og er en viktig møteplass. Mellom øst og vest. Mellom kystfolk og kultur. Mellom fortid, nåtid og fremtid. I dag er geopolitikken anstrengt og viktige spørsmål må opp til diskusjon.